top of page

ДИВЉИ БЕОГРАД

 

Дивљи Београд је партиципативни и креативни културни пројекат који повезује биологију, екологију, уметност и образовање. Пројекат користи уметност како би илустровао, али и приближио природни свет урбаном становнику. Пројекат подиже и развија свест грађана Београда о реалности развоја и процвата дивљег света природе као једиственог екосистема, у оквиру граница урбанитета. Овај пројекат започиње процес поновног усвајања и прихватања природе као дела наше урбане свакодневице.

 

Пројекат ствара еко мапу урбане територије града коју илуструју уметници, прикупља и представља (путем интернет сајта пројекта и активости на друштвеним мрежама) базу видео, фото, аудио и текстуалних садржаја који документују живот природе у специфичном урбаном котексту, изводи низ радионица за децу и младе, организује изложбу на којој се представљају резултати пројекта (фотографије, уметника и аматера, уметничке илустрације, стенцили – графити уметност, видео и аудио материјали, иформативни и образовни текстуални садржаји, мапа, интернет сајта.


У 24. октобра 2016. у 18 часова у СКЦ, мала сала, почиње седмодневни програм - изложба, предавања и радионица - који се бави природом Београда:

отварање изложбе и предавање о Дивљем Београду: 24.октобра у 18ч
радионица за млађе основце: 26.10. од 12 до 14ч
радионица за старије основце: 28. 10. од 12 до 14ч
затварање изложбе и предавања: 31. октобар од 18 ч
*Сабина Керић ,,Наш град као наша башта - могућности и ограничења'', 
*Ирена Хрибшек и Јелица Димитријевић ,,Урбани предатори - рад Фонда за заштиту птица грабљивица на територији Београда''

Прикључите се и поделите, већ на самој изложби, своје искуство сусрета са природом Београда и учествујте у стварању еко мапе урбане територије града! 


Где је могуће сусрести јежеве а где фазане, која се то строго заштићена врста устостручила на територији престонице током протеклих пар година, колико шума постоји на самој територији нашег града...?

Пројекат се наставља кроз будуће године, са новим илустрацијама, изложбама, радионицама и константним ажурирањем базе података, укључујући различите групе: грађане Београда, укључујући стручну јавност, уметнике илустраторе, децу и омладину, односно представнике сва три сектора: цивилног, јавног и приватног.

Кроз уметничка дела и израду итернет сајта, пројекат оснажује еколошку свест и подстиче на откривање природе у непосредној животној средини (фотографије и илустрације указују на заједнички живот природе и града, њихову некад изненађујућу, некад болну, некад победничку прожетост).

     groups/divljibeograd

     otvaranje-predavanje

     radionice za decu

"Dreamland", Irena Marjanović Cvetković
"Swans in Zemun in winter", Mihaela Miron
"View from Kalemegdan fortress", Mihaela Miron
bottom of page